A méret a lényeg?-Roseisle Distillery

Minden különösebb hozzáfűznivaló nélkül,a sajtónyilvános üzemlátogatást követően,október 11.-én csatarendbe áll a Halálcsillag.Ezzel a névvel illeti a whisky rajongók tábora az új diageos lepárlót,a Roseisle Distilleryt.

Egy három éves,100 millió font sterlinges beruházás 40 milliós tétele ez a lepárló.10 millió liter szezs előállitására alkalmas,14 üst dolgozik egyszerre amelyek a Diageo saját műhelyében készültek.A zöldmezős beruházás a Speyside közepén,Forres és Elgin közt található.A fenntarthatóság szempontjai alapján ,újra hasznositott energiával működik majd és létét a megnövekedett exportnak köszönheti.A skót whisky erejét mutatja,hogy az egész brit élelmiszer és ital exportból nagyjából 3 milliárd font sterling értékben  veszi ki a részét . Ez mai árfolyamon is több mint 900 milliárd forintot jelent,egyetlen termékből.Mindezt alig 100 lepárló állitja elő.Az ország lélekszáma fele akkora és mérete is kisebb mint Magyarország.Lehet gondolkodni.Vagy inkább ne.

Azt gondolná az ember,hogy ha egy 27 lepárlót birtokló megacég egy ilyen méretű üzemet nyit akkor pár kisebb,kevésbé fontos distillery kezdhet izgulni.De a diageos lepárlók szakembereivel beszélgetve azt kell mondjam,egyikük sem izgul.Sőt vannak akik pontosan a single maltok reneszánszát emlegetik.Mondván a Roseisle az éves tiz millió literes termelésével nagyobb lehetőséget ad arra a kisebb lepárlóknak,hogy a termelésük alig pár százalékát kitevő single malt produktumaikat növeljék.Azt is hallani,hogy öt éven belül egy hasonló méretű beruházásra lehet számitani a Diageotól.Akik viszont elkezdhetnek izgulni azok azok a lepárlók akik kisebb cégformában léteznek,esetleg még beszállítói is a diageos blendeknek.Hiszen nyilván azért is állit hadrendbe a multi saját termelő egységet,hogy ne mástól kelljen vásárolni.Még akkor is,ha a növekvő világpiac lehetett az igazi ok,hogy a tradicióira igen büszke skót whiskyvilág ragyogó égboltjára egy ilyen “halálcsillag” kerüljön.

A Diageo egyébként nincs egyedül a lepárló épitésével.Hasonló várakozással tekint a szakma a Wiiliam Grant and Sons már aktiv Ailsa Bay nevű lepárlójára amely a maga 6 millió literes éves termelésével nem nevezhető kicsinek.A nyugati parton álló Girvan grain distillery árnyékában és volt Ladybank spirituális romjain épített Ailsa Bay jövőre már úgy hírlik feltud majd mutatni whiskyt.

Persze nem csak mega beruházások vannak hiszen a  mikrolepárló Abhainn Dearg vagy a Daftmill is termel már a maga keretei közt.Vagy ott van az éledező Lowland,ahol az Annandale már megkapta az engedélyeit az épitkezésre és elképzelhető,hogy újra lesz Rosebank ami ugyan szemközt áll majd az eredetivel de köze nem lesz hozzá a nevét eltekintve.Ha ugyan ezt hagyja a jelenlegi jogtulajdonos Diageo,de ez egy másik történet.

Amíg a kicsikről nem sikerül beszámolni,addig nézzük a kétségtelenül impozáns de kissé riasztó Roseisle képeit.

5 comments

  1. Ha lepárlóról van szó, inkább a kisebb, családi műhelyek jelennek meg a lelki szemeim előtt, de kedvelem a modern ipari létesítményeket is, főleg, ha olyan mutatósra tervezték, mint ezt. A méret és a gigantikus kapacitás miatt azonban nekem egy kicsit lélektelennek, kevésbé meghittnek tűnik.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?