A Balvenie műhely újra alkot

 

A Balvenie Distillery , háta mögött az iparág legnevesebb whisky familiájával , a Grant családdal , és egy ötven éve aktív lepárlómesterrel , David Stewarttal , nem egy melldöngető , harsány társaság . A Balvenie egy csendes , kiegyensúlyozott lepárló .

A Balvenie Distillery most két hírrel kerül bele ebbe a posztba . A lepárló szinte egyidőben befejez egy minisorozatot és megreformál egy másikat . Az első egy tisztelgés a hagyományok előtt , a másik egy innovatív és sikeres munka továbbfejlesztése .

A 2011-ben elkezdett , háromtagúra tervezett minisorozat koncepciója viszonylag egyszerű volt . Három olyan malátawhiskyt a piacra vinni , amelyik egyenként egy-egy , a skót whiskyiparban használt legfontosabb hordótípusok előtt tiszteleg . Ehhez semmi mást nem kellett tenni , mint a három vezető tölgyhordó fajtából , az elsőtöltésű amerikai tölgyből , az ex-sherry európai tölgyhordóból és az általánosságban ‘ traditional oak ‘ néven ismert , hagyományos  ( általában másodtöltésű , ” öreg hordó ” ) tölgyhordóból palackozzanak le whiskyket . A Single Barrel név alatt futó szériának már voltak előzményei , elég , ha a 15 éves , hasonló konstrukcióban megjelenő maltjukra gondolunk , ami ezzel az új sorral lekerült a lepárló aktuális kinálatáról , de egyben ezzel a döntéssel ő is belépett a kultikus Balveniek pavilonjába .A Single Barrel széria egyértelmű , tiszta üzenet  . A Balvenie , amelyik a mai napig azon kevés lepárló egyike akinek saját malting floor-ja van , a saját árpáját használja fel , kádárokat alkalmaz a lepárlóban , pontosan erről szól . Bármit is palackoznak , az megmutatja , mire képes a párlat, a fa és az idő együtt . Ennyi és semmi több . A maltjaik nagy elismerésnek örvendenek , még akkor is , ha nem beszélhetünk arról , hogy minden palackozásuk kimagasló . Talán nem . De ,ha a cimkézésen elolvasod mit rejt a jellegzetes palack , akkor pontosan tudni fogod , miután belekortyoltál a whiskyjükbe , hogy ez az a példája az adott érlelésnek , amihez lehet viszonyítani . Egy jellemzően  malátás , édeskés , mézes jegyeket hordozó whisky , amelyik egyedülálló módon képes felvenni a tölgyfahordó karaktereit , mutat egy középutat . Se nem extrém jó , se nem átlagos . Balvenie .

Az első tagja a sorozatnak egy 12 éves first fill bourbon érlelés volt , hozta is a klasszikus vaniliás , mézes , sárga gyümölcsös , dinnyés , virágos jegyeket , egy szép testtel , amelyek nem engedték uralkodni a jellegzetes fűszerességet , csupán helyet hagytak neki . A második tag , a 15 éves sherry cask érlelés szintén a hordónak megfelelő jellemzőkkel bíró klasszikus , Balvenie módra . Vagyis inkább a lágyabb aromák kerekedtek ki a gyanított , nehézkes , erős sherried -jegyeknek hívottakkal szemben . Mindkét palackozás egy nagyon elegáns , informatív , egyszerű de szép , a ház stílusának minden pontján megfelelő , mégis a hagyományos megjelenés mellett kreatív elemekkel bővített megjelenéssel került polcokra . Ez a sorozat zárul most le egy igen tiszteletreméltónak hangzó 25 éves , hagyományos tölgyhordós érleléssel .

A ” The Balvenie Single Barrel Traditional Oak Aged 25 Years ”  non chill filtered , színezékmentes , 47. 8 % -os alkoholerősséggel megjelenő whisky . Negyed évszázad hagyományos hordóban , a Balvenie műhelyéből , tökéletes palackozás arra , hogy ebben a felgyorsult , agyonmarketingelt , egymást a minél extrémebb érlelésekbe hajszoló skót whisky világában mutasson valami tradicionális , nyugodt erőt . A Balvenie látszólag egy unalmas , a saját stílusával foglalkozó , minőségi munkáival ismerté vált lepárló . Pedig ennél sokkal több . Csak a tisztelet és visszafogottság csendje kell ahhoz , hogy ha kóstoljuk , megértsük az igazi üzenetet . Azt , hogy az ember csak besegít . Minden más a természet . A párlat alkimiája , a fa időtlensége és az évek , amik nem nyomasztják , hanem a szó nemes értelmében érlelik az italt . Ennek az eredményét pedig nem zseniálisan megfogalmazott kóstolási jegyzetekben mérik , nem pontokban , nem díjakban , hanem a hangnélküli elismerésben . Ilyen egyszerű  a whisky , üzeni a Balvenie . És pont ettől lesz megfejthetetlen és nagyszerű . Ne várj csodát . Ez nem a marketingirodák terméke . Ez egy olyan ital , ami a whisky egyik leggondosabb lepárlójából érkezik .

bsinglebarreltraditionaloak25yo

A másik hír talán még ennél is jobban rávilágít a Balvenie munkásság komolyságára . A Balvenie Tun 1401 nevű whisky egy klasszikus Grant innovációként lett prezentálva , pedig tulajdonképpen sok újdonság nincs benne . David Stewart lepárlómester kiválasztott pár hordónyi Balvenie single maltot , majd egy sokat megélt érlelőkádba öntötte a megfelelőeket és hagyta őket barátkozni kicsit . Ez a vatting tulajdonképpen , a házasítás , a készletekből egy-egy megfelelő profillal bíró ,változó ideig érlelt , majd ezekből egy konkrét whiskyt házasító eljárás . A keverőkád száma 1401 -es volt , így puritán egyszerűséggel ezt a nevet kapta a whisky is . A The Balvenie Tun 1401 első adagja a lepárlóban volt csak megvásárolható ,de ennek ellenére pillanatok alatt elfogyott . A második adag már a kultuszt hozta el Stewart mester munkájának . A gyűjtők és Balvenie fanatikusok világszerte egymást tépték szét , hogy hozzáférjenek a Tun 1401 aktuális palackozásaihoz . A whisky ára villámgyorsan és meredeken emelkedett , emelkedik . Időközben ezen a néven kiadott maltok harmadik , hatodik és kilencedik adagja elkészült az amerikai piacra pozicionálva és menetközben megjelentettek egy másik keverőkádból egy adagot a tajvani piacra is . A sor elég hektikus volt , időnként bejelentették , hogy , hopp , kint van a Tun 1401 új adagja és mire az ember eszmélt , már el is fogyott . Az aukciókon pedig több száz fontért licitálhattál rá . A Tun 1401 egy a Balveniehez mérten is komoly munka , remek eredményt hozott a hordóválogatás és a házasítás . Mivel ez a mára ikonikussá vált széria eléggé kiszámíthatatlan időközönként jelent meg , és szinte csak egy bizonyos réteg privilégiumává vált a hozzáférés , a Balvenie most úgy döntött , hogy kicsit rendbeszedi a Tun szériát . Az új bejelentés szerint a Tun éves megjelenés lesz és ezzel egyidőben elbúcsúzunk az 1401-es keverőkádból érkező malátawhiskyktől . Az új , évente megjelenő palackozások mostantól a Tun 1509 -es keverőkádból kerülnek palackokba . Az ok a már említett hektikus megjelenések és az el-elitesedő (sic) hozzáférés mellett egyben prózai is . A 2000 literes előző kád már kicsinek bizonyult az igényekhez , így az új , az 1509 -es közel négyszer akkora lett . Talán ezzel nagyobb esély nyílik azok számára , akik nem spekulatív céllal vásárolnak whiskyt ,hogy valami igen szép munkát kapjanak a Balvenie műhelytől .

A Balvenie Tun 1509 Batch 1 továbbra is non chill filtered, színezékmentes whisky , a megjelenéskor az alkoholerőssége 47.1 % -os lesz . A házasítás 42 hordóból történt , amiből 35 amerikai tölgy , hét peig ex-sherry európai tölgyhordó . A megjelenése klasszikus stílus a háztól , a dobozon pedig ismét egy kisebb innovatív és kreatív változtatással . A Tun 1509 tubusán egy az ital profiljának megismerését segítő íz skála , izlésesen prezentálva . Csak ahogy szokták . Csendesen , elegánsan , letisztultan , visszafogottan , de minden részében a profizmust sugallva .

 

The-Balvenie-Tun-1509

A kilenc adagnyi kiadást megélt Tun 1401 mostantól még horribilisebb árakon fog feltűnni az árveréseken . A Balvenie csendben , ismét kultuszt teremtett .A Tun 1509 pedig valószínüleg hasonló népszerűségnek fog örvendeni . A minőség pedig bizonyosan ugyanaz lesz .

 

 

2 comments

  1. Oké, akkor most már a Balvenie iránt is elkezdtem érdeklődni…az alap kiadásaikból melyiket javasolnád? Itt nagyjából a Double Wood, Single Barrel kategóriára gondolok…

    Kedvelés

  2. Mindkettő finom. :) Bár szerintem a sherry jobban áll a Balvenie-nek, legalábbis e két palack alapján.

    Kedvelés

Vélemény, hozzászólás?