Brutalladdich – Octomore Islay Barley 6.3

Teljesen értelmetlen leírni minden egyes Octomore megjelenés kapcsán a kérdést É lehet ezt még fokozni ? Bár a Laddie egy kicsit vesztett progresszív lendületéből mióta a Remy Cointreau kezébe került ( vagy talán csak kevesebb médiahekkel próbálkoznak ) de azt meg kell hagyni , hogy gondosan kezelik a Bruichladdich imázst . Talán picit kevésbé harsányan és kevésbé pökhendien mint az előző tulajdonosi kör ( esetükben a pökhendiség kimondottan jól épült be a lepárló arculatába és remekül fogadta a közönség is ) de szavunk sem lehet , a Remy korszak alatt is ” soha nem volt extremitások ” érkeznek a Loch Indaal partjáról . Itt a skót árpából készült , agyament mértékben tőzegelt Octomore .

Az Octomore 6.3 nem csak a harmadik verziója az Octomore hatodik megjelenésének , hanem egyben része is a Bruichladdich Islay Barley projektnek is . Ebben a szériában a lepárló kimondottan olyan variációkat jelentet meg a márkáiból ( Bruichladdich , Octomore , Port Charlotte ) amelyek nem csak , hogy skót , de helyi , Islay termelőitől származó árpából készül . A 6.3 alkoholerőssége 60 % -os , a whisky öt éves , bourbon hordóban pihent és az alkotói szerint ez az Octomore of Octomores . Talán mert ez az a palackozás , amelyik vagy a whisky extremitások kiskönyvébe vagy a Guinness rekordok könyvébe kerül . A tőzegelése ugyanis extrém . Még annál is extrémebb , mint amit most gondolsz .

Octomore_06.3

258 ppm fenoltartalommal bír a kicsike . Összehasonlításként az Octomore 5.1 tőzegelése 169 ppm volt . A szám döbbenetes . Még akkor is , ha tudjuk , hogy ez csak egy szám . Az Octomore fenolmennyiségét az árpa tőzegelése után mérik be , ezért elképesztően magas adatot kapunk . A lepárlás során és egyesek szerint az érlelés alatt is , a fenolmennyiség mérhetően sokkal kevesebb a végtermékben , a lepalackozott whiskyben mint bármilyen hivatalos igazoláson . Persze , a palackozott Octomore még igy is szupermértékben tőzegesebb mint füstös versenytársai . Még akkor sem kell attól tartania , hogy utolérik ezen adatok tekintetében , ha például a közismerten nem tőzeges anCnoc legutóbbi füstös variánsa , a Cutter is már húsz ppm felett tart jócskán , és az Ardbeg kijött a Supernova 2014-el , amelyik első kiadása anno a bemutatkozó Octomore elsőszámú vetélytársa volt és messze élvezetesebb whisky , mint az Octomore . Az Octomore zsenialitása abban rejlik , hogy ilyen extrém körülmények közt is , mint a születését kisérő tőzegbombázás , olyan minőségi , fiatal single maltként van jelen a piacon ami nem csak az aromáival vagy épp különleges adataival szerez rajongókat , hanem gazdaságilag is sikeres . Magas áron jelenik meg , hamar elfogy és tartja , sőt emelkedik is az ára aukciókon .

Tényleg nem tudni , meddig megy el a Laddie az Octomore tekintetében . Talán mindegy is . Az Octomore saját jogán is kult whisky lett .

1 comments

Vélemény, hozzászólás?