Főzdemesék – The Balvenie Stories Collection

Pár hónappal ezelőtti beharangozónak megfelelően, megérkezett az új széria a Balvenie Distillery által. A három malttal debütáló sorozat a tervek szerint a jövőben további palackozásokkal bővül majd, de addig nézzük a kezdő triót.

A Balvenie Distillery az egyik legtiszteletreméltóbb főzde. A Glenfiddich végett halhatatlanná vált Grant familía kisebbik lepárlója, a családi whisky vállalkozás craft jellegű termelését igyekszik kimaxolni. Természetesen nem beszélhetünk igazi értelemben vett craft produktumokról, hiszen a világszerte ismert márka, a közel hat millió literes éves kapacitás messze nem kisüzemi jellegzetességek. A tisztelet sokkal inkább annak az atmoszférának szól, ami a lepárló körül létezik. Beleértve azt, hogy amíg a nagytestvér Glenfiddich a világ elsőszámú, legnagyobb mennyiségben eladott skót single malt whiskyje, addig a Balvenie termelési kapacitás tekintetében ennek töredékéből lett nem kevésbé világhírű. A házat több mint félévszázos tapasztalattal rendelkező master blender, David Sewart vezeti, egy igazi úriember, egy csendes profi, a whisky történelmét végig élő legenda. A kínálatban immár 25 éve a vezető malt a Balvenie 12 YO Double Wood, a világ első “utóérlelt” maláta whiskyje, remekül integrált hordóvariációk, mint a Caribean Rum cask, vagy egy koros Port Wood, az állandóság okán pedig a Doublewood tovább érlelt, 17 éves verziója. Mellettük a batch jellegű single barrel kiadások, sherry és first fill american oak verzióban. Hozzájuk csatlakozott másfél éve a főzde évente egy hétig termelt tőzeges variációja, a Peat Week, szintén batch kiadásként, 14 évvel jelölve.

Ez így önmagában maga a stabilitás, most mégis új szériát kezd a főzde, amelyikre eddig kevésbé volt jellemző a sorozatok futtatása. A Balvenie Stories nevet kapott kezdeményezés immár a jövöbe vetett bizalom és stratégiai személyzeti politika eredményeként Stewart mester jelenlegi gyakornokával, a legendát majdan váltó Kelsey McKechnie bevonásával készült. Mert ugye a nők el vannak nyomva a whisky businessben. Példa erre a huszas évei elején járó szőke “kislány” aki épp készül átvenni egy skót családi cég tulajdonolta lepárló elsőszámú posztját a brit birodalom lovagjának kitüntetett master blendertől…

Rögtön az első whisky a három újdonságból Kelsey kisasszony kreációja. A Balvenie The Sweet Toast of American Oak nevű, 12 évig ex-bourbon hordóban érlelt, majd három hónapig egyedi igényre készített virgin american oak hordóban finiselt ital, 43 % abv-vel palackozva. A kiadás a lepárló “történetei” közül a fa és a hordók hatalmas szerepét hivatott bemutatni. Esetünkben az amerikai tölgyre és a bourbon cask adta karakterekre kihegyezve, a klasszikus Balvenie 12 éves érlelési koncepciójára építve. A whisky hozza a várt jegyeket, a fa vaniliás, kókuszos, fűszeres karaktereit, kombinálva a Balvenie párlatok mézes selymességével.

Képtalálat a következőre: „balvenie the day of dark barley”

A második palackozás a tavaly előtt megismert 14 éves Peat Week újragondolása, Balvenie The Week of Peat néven, ugyanazzal a korjelöléssel, 48.3 % abv-vel.

Kapcsolódó kép

A harmadik tag pedig egy nagyágyú, a Balvenie The Day of Dark Barley nevet kapott, 47.8 % abv-vel megjelenő kiadás, egy 2006-os megjelenésű malt, a Balvenie 14 Year Old Roasted Malt reinkarnációja. Az eredeti verzió egy 1992-es projekt eredménye volt, a nevébő is értelemszerűen adódó dark roasted barley részbeni felhasználásából. Az új whisky immár 26 éves, az ára ennek megfelelően borsos. Sőt, több is mint borsos. 600 font, erősen megosztja majd a közvéleményt.

Amíg a Sweet Toast a hordóról, a Week of Peat a tőzegről, a Dark Barley pedig az árpáról mesél, nem nehéz észlelni, hogy itt is egy klasszikus, a whisky készítésének alapvetéseit hangsúlyozó, ezekre tematizált szériával próbálkozik a Grant PR csapata. Ez mellett azonban érdekesség, hogy a jelek szerint az időszakos single barrel kiadásokat egy kisszériás cask influence release-re, a jelek szerint az alapsorban kevésbé sikeres Peat Week-et kisebb ráncfelvarrás utáni változatra, míg egy régi speciális kiadást egy komoly korjelölt változatra cseréli csupán a Balvenie, mindezeket pedig egy új, de a hagyományokat követő sorozatba rendezve.

A whiskyk megjelenése is ezt erősíti, szokás szerint nincs kilengés, mindegyik új palackozás a jól ismert, tiszta, informatív csomagolást kapta, a jellegzetes palackformával.

Lehet így is. Ha már haladni kell a korral, és jól bevált módszerekhez nyúlunk, akkor sem kell csinnadratta, csak egy smoot integration, a hagyományok tisztelete, és elegáns, csendes megoldás.

Ők mondták, hogy meg van a maguk története…

Vélemény, hozzászólás?