Az anCnoc sötét oldala

 

A Knockdhu Distillery neve azt jelenti : fekete domb . Whisky a Fekete Dombról ? Sanszos, hogy valami nyers, kemény, füstös italról van szó . Pedig nem . A single malt whiskyjeik anCnoc név alatt jelennek meg és jellemzően egy lágy,könnyed, felföldi italról van szó . Valaha ez a környék és ez a lepárló is használt tőzeget , mint az iparosodás és a vasúthálózat elterjedése előtt szinte mindegyik . A Knockdhu most ismét felfedezte a sötét oldalát .

A lepárlót 1894-ben alapították , idén tehát 120 éves . Remek alkalomnak ígérkezik , ha valami újat , szokatlant vagy épp nagyon is hagyományosat szeretnénk a márkánkra szabni és a világ elé tárni . Így gondolta ezt az anCnoc is , aki az Inver House nevű cég malt whisky brandjei közé tartozik. Ebben az istállóban szerepel még a Balblair , az Old Pulteney, a Speyburn , a Balmenach. Ha figyelemmel követi valaki a Maltbank Herald posztjait , azokon keresztül is jól érzékelhető a tény , hogy az Inver House rengeteg energiát fektetett abba , hogy megismertesse a világgal a 21.század elejétől kezdve a malt whiskyjeit . Addig is tudtunk róluk, de az áttörés pár éve jött el . Azóta rendszeresen hírt adunk új megjelenéseikről, dizájnváltásaikról .Az Inver House üde kis színfoltja lett a skót whisky palettának.

Az anCnoc ebben a korszakban a könnyed, virágos , főleg bourbon érlelt édes whiskyre jellemző jegyekkel operál . A vezető maltjuk egy 12 éves variáns , de az utóbb években piacra dobtak vintage palackozásokat , korjelölteket egyaránt . Utóbbiak közt két igen szép tétel is szerepel , egy 22 éves és egy 35 éves . A sorukból a tőzegelt whisky hiányzott eddig . Most úgy érezték , eljött az idő a Fekete dombon is , hogy rávilágítsanak arra, hogy a sötétség az új fény . A paradox helyzet esetünkben annyit tesz , hogy a tőzeg ,mint a skót földek fekete aranya , a whisky készítésénél nem csak tradicionális elemként jelentkezhet , hanem a piacokon a reflektorfényt is a márkára irányíthatja. Ennek szellemében tegnap este Glasgowban jártam , ahol bemutatták az anCnoc új,tőzegelt single malt whiskyeit.

Glasgow Skócia legnagyobb városa , sok tekintetben inkább tűnik központnak mint a főváros Edinburgh . Két külön világ . Én utóbbit preferálom, de azt el kell ismerni , hogy az egyik legérdekesebb rendezvényhelyszín Glasgowban van . Ez egy viktoriánus, téglaboltozatú pincerendszer , ami a központi vasútállomás egykori használatában volt. Az üresen álló ,kisebb hangárnyi méretű termekből egy egyedi hangulatú eseményközpontot kreáltak, ami mindenféle bemutatónak, shownak,esküvőnek,vacsorának helyet tud adni . Itt rendezik most már rendszeresen a glasgowi whisky fesztivált is. Magunk közt , bár a hely tényleg jópofa és hangulatos,a helyiek büszkesége ,európai top kultúrközpontnak is tartják , azért a hasonló budapesti helyszínek, akár csak egyéb földalatti terek, otthon is simán világszínvonalúak lehetnének ha ilyen irányban fejlesztenék őket . Amúgy is aktuális idén egy új helyszín a budapesti whisky shownak, nosza, bátran le a föld alá !

Vissza az anCnoc-hoz . A meghívás egy szlogennel csábított . Light on Dark. Többféleképpen is értelmezhető , maradjunk a “Fény a sötétben” szabadfordításnál . Annál is inkább , mert maga a rendezvény ,márcsak a pincerendszer adottságainál fogva is, egy egyedi,komor hangulatúvá formált térben volt ahol a fényeket az anCnoc logójának megvilágított, falra vetített formája, hasonló megoldással rövid kisfilmek , gyertyák biztosították . Ezért sajnos nem nagyon sikerült fotóznom sem , alább a hivatalos fotós képeit használom.

Három új maltról volt szó , így a terem három különböző helyein állitottak fel pultot nekik. Mindegyikhez kreáltak egy kis gasztronómiai különlegességet anCnoc whisky felhasználásával . Volt itt őzpástétom falatka, kéksajtos-céklás-savanyított körtés pogácsa , macaron , truffle és egyéb,általam nehezen beazonosítható nasi . A legfurcsább az ehető tőzegláp néven futó gasztro-sokk volt. Ez ténylegesen földet tartalmazott szárított olivával,malátázott árpával,füstölt padlizsánnal és fűszernövényekkel keverve ,picike falapáton tálalva . Olyan volt mint a humusz ,inkább érdekes volt mint ízletes . Viszont zseniálisan fogta meg ez az apró kis ételköltemény az este lényegét . Merthogy ne felejtsük miért is jöttünk ! Tőzegelt anCnoc bemutató ! Az étel alapanyaga, a tálalás, az ízek mind passzoltak a témához . (alább a belépésnél látható logó a falra vetítve,egy dizájn tőzegláp a falnak támasztott rutterral és flaughterrel , egy falatka valami , étcsoki nyalókák arannyal bevonva,a főszereplők és a macaronok )

10155225_738944489472114_2062089768_n1549347_738944622805434_1461859026_n10151205_738944639472099_723799350_n10151178_738944569472106_1312621815_n

1932238_738944696138760_1071041620_n1959292_738944642805432_433600910_n

 

Az anCnoc három új palackozásából kettő a hazai (értsd brit ) és a világpiacra is pozicionált , a harmadik kimondottan a svéd igényekre kreálva. A ppm, a fenoltartalom a Talisker és a Lagavulin közt lett belőve . Az újpárlatból mért fenoltartalom 11 , 14.8 és 15 ppm lett . A whiskyk a tőzegvágás hagyományos eszközeiről kapták a neveiket. A három eszköz a tőzegvágás három különböző fázisában használatos . A felső , mohás,gyökeres réteg eltávolításához használják a flaughter nevű tárgyat . Ezzel tulajdonképpen lekopasztják a talajszint feletti vegetációtól a tőzeget. Ezután a tőzeghasáb vastagságát meghatározó vágóeszköz következik ,amivel tulajdonképpen magát a fekete tőzeget ássák ki,pontosabban darabolják . Ez a tárgy a rutter . A harmadik eszköz a tusker (az anCnoc ezt Tushkar formában használja a címkén).Ezzel a tuskerral vetik ki a földből a darabokra szeletelt tőzeghasábokat .

És most akkor már ténylegesen a whisky! Mindhárman ex-bourbon hordóban érlelődtek és ha minden igaz , 2004-es töltésűek . Igen, a trendeknek megfelelően ez egy újabb NAS,azaz korjelölés nélküli,fiatal whiskyk . Különbség, ahogy a háttérbeszélgetésekben meg lett említve , nem csak a fenolmennyiségek hanem a hordók pörkölése közt is van. Mindehárom whisky 46 % alkoholfokkal bír . A Tushkar a svéd piacra megy, a Ruter és a Flaughter globál, ám az egész sor limitált kiadás. A tervek szerint elképzelhető éves kiadás a jövőben, batch-ekre bontás illetve továbbérlelés is .

Az én meglátásaim a következők .

anCnoc Rutter

Arany szín . Klasszikus krémes anCnoc aromák ,eltéveszthetetlen , lágy tőzegfüsttel . A meglepetés az ízlelésnél jön , ahol a tőzeg önmagában is élvezetes, had ne mondjam, magában is domináns lenne, de nagyon szépen ráveszi magára az igazi friss anCnoc jegyeket. Körte,ananász,vanilia,édes,krémes,mézes . A füst és a gyümölcsös jegyek ebben a mennyiségben nagyon együtt vannak, remekül kiegészítik egymást . Az anCnoc Rutter izgága,mozgékony,igazán élvezi a tőzeget . Nagyon kellemes,jó whisky ! Lecsengése hosszas,könnyed,édes-gyömülcsös,megfelelő kormos háttérrel.Ilyennek kell lennie egy tőzeges anCnoc-nak ! Magasra tette a mércét a másik két kormos előtt . Tetszik,nagyon is !

ancnoc_rutter_530

 

anCnoc Flaughter

Ez a középső a trióból , 14.8 ppm fenoltartalommal . 1500 palacknyi mennyiségben jött ki, szintén 46 % abv . Színe hasonló a Rutterhez ,halvány, arany . Illatában hozza az előző élményeket . Lédús gyümölcsök , savanykás korom . Íze ugyanez , a tőzeg azonban aktívabb , igaz nem a durva formában . Dohány ,pipafüst keveredik az ismert krémes-vaniliás jegyekkel . Nem rossz, tetszetős mint erősen tőzegelt anCnoc, de hiányzik belőle a Rutter vibrálása . Komolyabb whisky, de épp csak egy kicsivel.A Rutter jobban passzolt a hangulatomhoz . A finis átlagos .

ancnoc_flaughter_530

 

anCnoc Tushkar

Ő megy a svédekhez . A fenotartalma szinte megegyezik a Flaughter ppm-mel , egészen pontosan 15 a szám . Nekem ez volt a legfelejthetőbb, annak ellenére, hogy papiron ez a legtőzegesebb variáns . Szép aranyló szín ,virágos, narancsos,kormos illat . Vagy az én emlékeim gyengültek egy éjszaka alatt vagy valóban nincs benne semmi domináns. Az íze érdekesebb . Fűszeres,testes,fáradt műbőr amit a cigifüst jár át. Megvan az édeskés rész is, a tőzeg is . Lehet,csak annyira bejött a Rutter,hogy nem volt elég energiám erre a Tushkarra figyelni,de nem fogott meg . A lecsengése ennek megfelelően nincs meg az emlékeimben.

ancnoc_tushkar_530

 

Azt kell mondjam , kellemes meglepetés az anCnoc tőzegelés ! A Rutter kimondottan fasza whisky ! Biztos vagyok benne , hogy ez áll a legközelebb a tökéletes anCnoc tőzegeléshez és ez lenne a magyar fogyasztók kedvence is . Sőt,annyira biztos vagyok benne, hogy a mai nappal simán beemeltem az anCnoc Ruttert a Barman’s Choice szelekcióba ,mint az egyik legjobb speyside-i , hagyományos tőzegelésű variánst . A Flaughter jó whisky, de abban a formában amit mutatott, azt hiszem több a vetélytársa, míg a Tushkar egy igazi,jó kis exkluzív palackozásnak elmegy . Mindenképp pozitiv élmény ez a sor !

 

Azt hiszem az anCnoc elérte a célját . Szervezett egy remek estét, különleges hangulatban, pazar gasztro támogatással, kreáltak egy nagyon jó whiskyt és kettő jót , elmozdultak , pontosabban szépen nyúltak hozzá a tradicióikhoz , figyelmet generáltak a márka körül. Jó látni , hogy annak ellenére, hogy manapság divat fikázni a fiatal,korjelöletlen, tőzegelt maltokat, az anCnoc remekül találta meg az egyensúlyt a marketing és a minőség közt. A lassan érkező tavasz első és elég komoly beköszönése . Le a kalappal, anCnoc !!

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?