whisky

Negyedszázados szülinapi ajándék – Lagavulin 25 Year Old

 

Folytatódik a Lagavulin Distillery 200. évfordulójának ünneplése egy új palackozással! Ezúttal negyed évszázadnyi Islay történelem került palackba és a megjelenés pillanatában egy a jelennek megfelelő árcédulával mutatkozik be az új kiadás.

A neves szeszfőzde idén már bemutatott egy igen jól sikerült fiatal, nyolc éves single maltot, megünneplendő a lepárló két évszázados szülinapját.A folytatásban most itt egy természetes hordóerősségű , sherry hordós érlelésből származó , limitált 8000 palacknyi mennyiségben megjelenő 25 éves Lagavulin.

A palack az alkalomhoz illően kicsit ünnepélyesebb a megszokottnál , szép robusztus doboz és elegáns jegyzet az üvegen emeli a példány értékét. A whisky ára 800 font , vagy 1000 euro , esetleg 1200 dollár, ki merre él. Ez a nyitóár figyelembe véve az aktuális whisky árakat, főleg egy negyedszázados bicentenáriumi Lagavulin esetében teljesen elfogadható ( hangsúlyozom, a jelen viszonyok közt ! ) , így aki befektetésben gondolkozik, javaslom a megjelenés napján csapjon le egy vagy több üvegre. A 8000 darabos megjelenésből 1200 palack az Egyesült Államokba kerül , a maradékon osztozik a világ és ismerve a fanatikus gyűjtők, spekulánsok világát, és a kelet-ázsiai befektetőket , igen csak észnél kel lenni ha valaki a valószínüleg a palack történetének legalacsonyabb árán, értsd a nyitóáron, akar hozzáférni ehhez a szép whiskyhez.

 

lagavulin-25-year-old.png

 

A sherry érlelés és a magas kor együtt egy teljesen más oldalát mutatja meg a Lagavulinnak , a koros Islay maltokra jellemző ( és a nyers, durva tőzeges aromákhoz szokott fiatal vagy középkorú whiskykez szokott fogyasztók meglepetésére ) lágyabb,selymesebb karakterek uralják a whiskyt . Az 55 % -os alkoholtérfogatú ital pedig kellő erőt biztosít a kiteljesedő sherry hordós Lagavulin élvezetéhez .

A bejegyzés végére egy apró álszent megjegyzés. Szorozzuk ki csak gyorsan , 8000 x 1000 az 8 millió. 8 millió eurót kaszál a Diageo ( nyilván ebből lejönnek az adók és a költségek , de ha csak a felével is okoskodunk az is 4 millió euro vagyis mai értéken 1.2 milliárd forint ) és a nyolcezer palackhoz nagyjából 50-60 hordóból nyerték a whiskyt. Ez az éves termelést nézve gyakorlatilag csepp a tengerben.

Whisky híján ízlelgessük csak ezt a tényt. 2.5 ( vagy 1.2) milliárd forint, egy rutinból kiadott , a termeléshez képest egy számjeggyel kifejezhető százaléknyi termékért.

Negyed évszázad ide vagy oda, 200.szülinap így vagy úgy, azért ez rendben van nemzetgazdaságilag, nem?

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s