Változik a BenRiach kínálata! – Megszűnések és cserék a szortimentben

Elkezdődött. Teljesen nyilvánvaló volt, hogy a BenRiach Distillery kínálata nem fog az új tulaj érkezése után érintetlen maradni. A jelenlegi gazdát, a Brown-Formant, nem érheti szemrehányás. Nem rontottak ajtóstul a házba, kis híján egy évet vártak, hogy hozzányúljanak az egész skót single malt piac egyik legszínesebb, legkövethetetlenebb portfóliójához.

A legutóbbi BenRiach – GlenDronach posztban már említettem, hogy szerintem ráférne egy szűkítés az alapsorra, de legyen ez a Brown-Forman gondja. Nos, az amerikaiak léptek.

A hír egyelőre nem hivatalos, de a kereskedelmi partnerek felé már érkeznek a jelzések. Amikor megérkezik a formális bejelentés is, majd bővebben is foglalkozunk a kérdéssel, addig kezeljük az alábbiakat úgy, ahogy kell. Nem hivatalos információ, de belülről súgva:)

Először is, hogy tisztán lássunk, fussuk át, hogyan is néz ki a BenRiach kínálat jelenleg.

Az alapsorban a Heart of Speyside, a BenRiach 10 yo, a BenRiach 16 yo és BenRiach 20 yo. A Wood Finish szériában jelenleg 12 yo Sherry Wood, 17 yo PX Wood, 21 yo Tawny Port és a legújabb, a 22 yo Moscatel. A Peated sorban a Birnie Moss, a Quarter Cask, a 10 yo Curiositas, a 17 yo Septendecim és a 25 yo Authenticus szerepel. A jelenlegi Limited Edition adagban a Cask Strength, a 17 yo Solstice, három 18 éves finiselés ( Albariza-PX, Dunder-rum, Latada-moscatel) és három 15 éves finiselés (Sauternes, Tawny Port, Pedro Ximenez). A prémium kínálatban egy 25 és egy 35 éves BenRiach figyel.

A kismadarak szerint az alapsorból a BenRiach 16 Year Old megszűnik, miután a maradék készleteket kiárulták. A BenRiach 20 Year Old szintén kifutja a készleteit és elköszön, a helyére egy 21 éves verzió érkezik majd. Mit is jelent ez? Marad egy NAS a Heart of Speyside személyében, ami nem egy jelentős whisky őszintén szólva. Marad a housestyle képviseletében a 10 éves, ami elfogadható. Az, hogy a 16 éves elmegy, én ebben a formájában nem bánom. A régi 16 évesek igen szép ex-bourbon hordós BenRiach cuccok volnak, egy ideje azonban egyre dominánsabbak a sherry aromák benne. Ugyanez elmondható a 20 évesről. A régit szerettem, de az új, immár sherryre hangolt verzió nem fogott meg. Az egyetlen ami miatt hiányozni fog, az a dizájn. Nagyon szép, mélykék-acél színárnyalatú, elegáns a megjelenése. Reméljük ez marad. Ha az új tulaj hátterét nézzük, vagyis, hogy egy amerikai bourbon márka az anyacég, akkor az azt jelenti, hordóval szépen ellátják majd a BenRiachot, ez pedig jót fog tenni a főzde stílusának. Bár egyelőre az új verziókról még nem tudni, milyen érlelések lesznek, én nem bánnék most ismét egy ex-bourbon időszakot náluk. Reméljük ezt a GlenDronach kapcsán nem fogják erőltetni!

benriach-16-year-old-whisky

A Peated sorból abszolút fölöslegesnek érzem a Birnie Mosst, a Quarter Cask verziót. A Curiositas szinte legendás maltként említhető, korjelölt, nincs vele gond. Ezekhez nem is nyúl a kiszivárgott hírek szerint a Brown-Forman, de a 17 éves Septendecim palackozást egy 21 évesre cserélik jövő nyáron, míg a 25 éves Authenticus megszűnik. Mondjuk, én a Curiositas kivételével abszolút nem raknék a kínálatba tőzegelt maltot, max limitált kiadásként.

25au

A leghektikusabb mindig is a Wood Finish széria volt. Ide egy hónapja új tag érkezett, ami nyilván kifutja ami benne van, aztán majd kiderül, az mire elég. Ami biztos, hogy a 12 Year Old Sherry Wood azonnali hatállyal megszűnik. Nem is nagy baj, magunk közt szólva. Bár a legtöbb kritika mindig is a sok utóérlelés, és követhetetlen hordóvariációkat érte a BenRiach kapcsán, úgy néz ki, ez a szekció most megússza egy 12 éves elvesztésével.

b12sw

A Limited Edition adagból eltűnik a 17 Year Old Soltstice, igaz, ez már egy ideje nem is nagyon volt erőltetve. Én feleslegesnek tartom a 15 éves variánsokat is, de róluk nem szól hír. Mindenesetre nem lepne meg, ha idővel a Wood Finish szekció és a Limited Edition valahogy egy szekcióba kerülne, és sokkal kevésbé aktívan jelennének meg a kínálatban. Sokkal jobban eltudnám képzelni ezeket a verziókat úgy, mint a Single Cask adagokat. Utóbbiakról sem szólnak pletykák, ez pedig jó, az egy erős széria. A Cask Strength pedig olyan jól sikerült, hogy simán felmehet az alapsorba, batch verzióként is.

Mégegyszer tehát: nem lesz több 12 yo Sherry Wood, 17 éves Solstice, 25 éves Authenticus és 16 Year Old. Lecserélik a 20 Year Old verziót egy 21 évesre, és ugyanígy jár a 17 éves Septendecim, amit szintén egy 21 éves verzió vált.

Kezdetnek nem rossz. Szerintem ha így lesz, ahogy kiszivárgott, az csak a kezdet, és ha megtudják úgy oldani, hogy a változások levezénylésében hallgassanak a helyiekre, sőt, akár  Billy Walker véleményére, és nem jenki módra ugranak neki, az nem lesz rossz a BenRiachnak. Meglátjuk, mi jön még.

Felkészül a GlenDronach és a Glenglassaugh?

Izgalmas év elé nézünk!

Vélemény, hozzászólás?